Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2009

ΣΥΝΤΟΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΩΤΑ PUNK ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΑ

Το 1979 στο κατάστημα δίσκων-ρούχων «REMEMBER» στη Πλάκα πλήθος αντίτυπα του πρώτου δίσκου των Dire Straits βρίσκονταν κάτω από την ετικέτα «ΠΑΝΚ ΡΟΚ». Τα πράγματα φαίνονταν συγκεχυμένα. Οι Dire Straits «πούλαγαν» στην Ελλάδα, το «πανκ ροκ» ίσως να πούλαγε κι αυτό αν μεταμφιεζόταν κατάλληλα, αν παρέπεμπε σε έναν καινούργιο ήχο, που ήταν όμως σχετικά εύπεπτος από μια γενιά που απείχε χρονικά μόλις δέκα περίπου χρόνια από τη Γενιά του Πολυτεχνείου. Αυτή η λανθασμένη καταχώρηση των Dire Straits και η επίσης λανθασμένη άτυπη δήλωση του punk ότι βρισκόταν εκεί δείχνουν πως ό,τι καινούργιο και άγνωστο ακόμη ερχόταν από την Αγγλία έπρεπε αυτόματα να χαρακτηριστεί νεωτερισμός και η νεωτερικότητα στη μουσική ήταν εκείνη την εποχή ταυτόσημη με το punk.

Όμως γρήγορα τα πράγματα θα ξεκαθαρίσουν. Η αληθινή punk μουσική θ’ αρχίσει να διοχετεύεται και να επηρεάζει: Το 1980, σε συναυλία στο Γήπεδο του Ζωγράφου, οι Παρθενογένεσις ερμηνεύουν το House of the Rising Sun σε «punk εκτέλεση», όπως το εξήγγειλαν οι ίδιοι. Ήταν ίσως η πρώτη βόμβα. Τούτο το γεγονός πυροδότησε μια ολόκληρη γενιά μουσικών που, μόλις κατάφεραν να κατακτήσουν μια στοιχειώδη γνώση των βασικών οργάνων του ροκ (κιθάρα, μπάσο, τύμπανα), εξαπέλυσαν την ορμητικότητα του teenager σε κάθε ανάλογη περίσταση και αφορμή. Κανένα σίγαστρο δεν λειτουργούσε πλέον. Το punk ήταν εδώ.

Το πρώτο συγκρότημα με αντιεξουσιαστικό στίχο στον ελλαδικό χώρο ήταν οι Stress από την Αργυρούπολη,που σχηματίστηκαν το 1980 και πρωτοεμφανίζονται στην ‘’Αρετούσα’’ στη Πλάκα τον Φεβρουάριο του 1982,με τους Guillotine και τους Αουσβιτς.Το Νοέμβριο του 1980 δημιουργούνται οι Ανυπόφοροι. Το 1982 σχηματίζονται οι Birthward 82 στο Πειραιά και κυκλοφορούν την ίδια χρονία το 7ιντσο ‘’Fireball’’ από την εταιρεία Happening που είναι το πρώτο ελληνικό punk single.Αρχες της ίδιας χρονίας σχηματίζονται οι Αουσβιτς (πρωτο punk group με πλήκτρα) καθώς και οι Guillotine από τους οποίους γεννιούνται οι Soldiers Of Anarchy.Μετά την διαλυσή τους τα μέλη τους δημιουργούν τους Ex Humans, το 1983.

(Γιώργος Τουρκοβασίλης,Τα Ρόκ Ημερολόγια,εκδ.Οδυσσέας 1984)

‘’.Σε μία ιστορική συναυλία στου Γκυζη,άνοιξη του 82 ,βγήκαν οι STRESS και τραγούδησαν το ‘’Στρατιώτη’’,κι ήταν η πρώτη φορά που ακουγόταν σε μεγάλο ακροατήριο στίχος αναρχοπάνκ εναντίον του πολέμου και του στρατού.Η συναυλία διαλύθηκε από την Αστυνομία

[ -Βγήκαμε και είπαμε, εμείς απαρνιόμαστε ότι υπάρχει μέχρι σήμερα, εμείς παίζουμε μια καινούργια μουσική. Ότι θέλουμε να πούμε το λέμε μέσα από την μουσική μας.Και τα χίπια,που ήταν μέσα μας χειροκρότησαν,συμφώνησαν γιατί δεν τους είπαμε τιποτα παράλογο….μιλήσαμε για την ανεργία,για τον στρατό,προβλήματ που ήταν μέσα μας.Εκείνη την εποχή ηταν δύσκολα τα πράγματα….δεν υπήρχε άλλο συγκρότημα να τους τα πεί έτσι χοντρά.Αφού ήρθαν δύο άτομα και με φιλήσανε που ήταν φαντάροι.Πριν βγώ στη σκηνή έβλεπα ταραγμένα τα βλέματα και παρακαλούσα να προλάβω να πώ το κομμάτι.Μόλις το είπα σκέφτηκα τώρα δεν με νοιάζει ας πέσει η σκηνή να με πλακώσει. Μπαίνει μέσα η Αστυνομία και αρχίζει τις συλλήψεις ,να ΄φεύγουμε από τα παράθυρα και να μας κυνηγάν…] ’’

Τον Απρίλιο του 1982 ,o Frank ιδρυτικό μέλος των Stress αποχωρεί και δημιουργεί τους Panx Romana, οι οποίοι πρωτοεμφανίζονται στο Κυτταρο το 1984. Την ίδια περίοδο έχουμε την εμφάνιση ίσως του σημαντικότερου punk group,ΑντιΚουλτουρα που μετονομάστηκαν σε Γενια Του Χαους.Το Δεκέμβριο του 1982 δημιουργούνται οι ΚΟΥΜΠΟΤΡΥΠΕΣ Α.Ε και κυκλοφορούν το πρώτο πανκ single με ελληνικό στίχο ‘’Καινούργια Επανάσταση’’.


Τέλος δημιουργούνται στη Θεσσαλονίκη οι Γκροβερ που συμμετέχουν και αυτοί στη Διατάραξη Κοινής Ησυχίας .

Το 1983 δημιουργούνται οι ΑΔΙΕΞΟΔΟ και πτωτοεμφανίζονται στις 16/10/83 στο σινεμά ‘’Ανεμώνη’’ στην Αγ.Παρασκευή μαζί με τους Γενια Του Χαους. Η σημαντικότερη συναυλία που έδωσε το group ήταν στα Προπύλαια το 1985 με πάνω από 7.000 άτομα κοινό ενάντια στην ‘’επιχείρηση Αρετη’’.

Αλλα group που δημιουργήθηκαν το 1983 ήταν ΜΑΥΡΑ ΙΔΑΝΙΚΑ,NEKROPUNKS,DEATH PARTY και ΜΠΑΤΕ ΣΚΥΛΟΙ ΑΛΕΣΤΕ

Το 1984 δημιουργούνται οι ΑΝΤΙ, όπου είχαν αρχικά εμφανιστεί το 1981.

Επίσης δημιουργούνται οι ΑΠΟΓΝΩΣΗ οι οποίοι κυκλοφορούν ένα split demo με τους ΑΔΙΕΞΟΔΟ.

Το 1985 δημιουργούνται οι ΕΝΑΛΑΚΤΗΚΗ ΛΥΣΗ που δίνουν το πρώτο τους live στης 9/3/86 στο Δημοτικό Θέατρο Καλιθθέας μαζι με τους ΑΔΙΕΞΟΔΟ .

Τον Δεκέμβριο του 1986 δημιουργούνται οι ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ και κυκλοφορουν το πρώτο τους demo το 1987 με τίτλο’’Αρρωστος Κοσμος’’ Την ίδια χρονιά στη Πάτρα δημιουργούνται οι ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ με μοναδική κυκλοφορία το 7ντσο,’’Μονα Λίζα’’ και οι Χαοτική Διάσταση

Το 1987 δημιουργούνται οι ΩΧΡΑ ΣΠΕΙΡΟΧΑΙΤΗ με έντονο πολιτικοποιημένο στίχο και δίνουν αμέτρητες συναυλίες αλληλεγγύης σε φυλακισμένους αγωνιστές. Επίσης οι ΧΑΟΤΙΚΗ ΑΠΕΙΛΗ και οι ΠΟΡΦΥΡΙΑ .

Το Φεβρουάριο του 1988 δημιουργούνται οι ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ και στης 17/9/1988 δίνουν συναυλία με τους CHAOS UK και ΧΑΟΤΙΚΗ ΑΠΕΙΛΗ.Κυκλοφορούν το 1990 ένα split δίσκο με τους ΑΝΤΙ.Το group κράτησε αντιεξουσιαστική στάση μεχρι το τέλος του 1990 όπου και διαλύθηκαν .Επίσης δημιουργούνται στη Θεσσαλονίκη οι ΝΑΥΤΙΑ, οι ΠΑΝΙΚΟΣ και οι ΠΙΣΣΑ ΚΑΙ ΠΟΥΠΟΥΛΑ

Το 1989 δημιουργούνται οι ΞΕΧΑΣΜΕΝΗ ΠΡΟΦΗΤΕΙΑ από μέλη των Χαοτική Απειλη και πρωτοεμφανίζονται στο τριήμερο πανκ φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης την Πρωτοχρονία του 1990.Κυκοφορούν ένα split δίσκο με τους Ολλανδούς MASHROOM ATTACK.Επίσης έχουμε τους ΑΚΡΩΣ ΑΝΤΙΘΕΤΟΥΣ οι οποίοι ήταν και από τα πιο αντιεξουσιαστικά σχήματα της εποχής.

[Audiatur Et Atera Pars.τεύχος 1,Φεβρουάριος.1993:

‘’-Είστε με κάποιους άκρως αντίθετοι και γιατί;

-Αν βγείς μια βόλτα στη πόλη θα συναντήσεις μπάτσους, πρεζέμπορους, στριπτιζάδικα, τσιμέντο και μπόλικη δυστυχία. Είμαστε Άκρως Αντίθετοι σε ό,τι δημιουργεί όλα αυτά, σε ό,τι μας καταστέλλει, μας καταπιέζει, περιορίζει την ελευθερία μας έμμεσα ή άμεσα’’]

Τον Οκτώβριο του 1989 έχουμε τους ΧΑΟΤΙΚΟ ΤΕΛΟΣ ,όπου τα μέλη τους αργότερα δημιουργούν τους ΧΕΙΜΕΡΙΑ ΝΑΡΚΗ.

Το 1991 το Νοέμβρίο δημιουργούνται στη Θεσσαλονίκη οι ΜΑΣΤΙΓΑ.

Το1992 τα μέλη των ΑΚΡΩΣ ΑΝΤΙΘΕΤΟΙ,ΙΣΟΠΕΔΩΣΗ και ΧΑΟΤΙΚΟ ΤΕΛΟΣ δημιουργούν τους ΑΝΑΣΑ ΣΤΑΧΤΗ οι οποίοι κυκλοφορούν τον πρώτο DIY δίσκο με τίτλο ΑΝΑΣΑ ΣΤΑΧΤΗ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου