Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2009

STRESS


Εχουν περάσει 25 χρόνια απο τοτε που πρωτοεμφανισθηκε η μπαντα των Stress.

Hταν Μαρτιος του 1980 οταν μια σχολικη μπάντα θα εμφανιζόταν σε μια εκδρομή του τεχνικου λυκείου Αργυρουπόλεως στη Χαλκίδα .

1981 Kon Δρίβας μπάσο τραγούδι, Λούης Κοντούλης κιθάρα τραγούδι, Jhonny Καφαντάρης ντράμς τραγούδι.

Athens burning το πρώτο ολοκληρωμένο κομμάτι , μέσα απο το στίγμα μιας Αθηνας που φλεγοτανε ( βλεπε πολυτεχνείο ΄80 ).Εξι χρόνια μετα τη πτώση της χούντας.

Τα πράγματα ηταν πολύ νωπα ακόμα οσο αφορα τις νέες καλιτεχνικές και πολιτιστικές τάσεις αλλα και την αντιμετωπισή τους απο το κοινωνικό σύνολο, οπου ο φόβος των αλλαγων, η πολιτικη ανασφάλεια ,η απόριψη, και το σνομπάρισμα επισκίαζαν καθε εκφραση διαφορετικης αντίληψης και επικοινωνίας . Το πολιτικό τραγούδι επικρατούσε στους λαικους χώρους και το rock αποδυναμωμένο (ιδεολογικα)και χαμένο στο κόσμο του απο τα ναρκωτικά δεν ειχε τη δυνατότητα να προβάλει κατι πέρα απο ενα μουσικο διασκεδαστικό χαρακτήρα στο σύνολό του (με καποιες εξαιρέσεις βέβαια).Το πανκ ροκ επαιρνε αυτη τη λάμψη σιγα σιγα συσπειρώνοντας κόσμο που ειχε ενέργεια και αυτοδιάθεση να δημιουργήσει ενα νέο status καπως διαφορετικο απο εκεινο της Βρετανικής σκηνής και της κουλτούρα της.Fuck art lets pogo, η δυνατότητα να ειμαστε αληθινοι, να σοκάρουμε το κενο, το ηλίθιο, το επιφανειακό, με ξεκούρδιστες νότες πηρε σάρκα και οστα !

Τα ανεγκέφαλα φρικιά βλέποντας τη καινούργια ταση αντι να βοηθήσουν στη συνυπαρξη , μας στήνουν στο τείχο, μας κτυπούν οπου μας βρουν μόνους η σε μικρές παρέες, στη Πλάκα στο Αιγάλεω στο Περιστέρι. Ολοι αυτοι που εβλέπaν πως η μονη υγειης συνέχεια του rock ειναι το hard rock και μετέπειτα το Heavy metal .

Το rock club skylab, με ονοματα οπως Vavoura band , sharp ties, παρθενογέννεση ειναι απ τα λιγα μέρη που μπορεις να ακουσεις κανένα καλό κομμάτι απο τη punk rock σκηνή που ολο και ανεβαίνει.

1982 Φλεβαρης , Kon Δρίβας μπάσο τραγούδι, Λούης Κοντούλης κιθάρα τραγούδι, Jhonny Καφαντάρης ντράμς τραγούδι,Frank Νίνος τραγούδι.

Πλάκα Αρετούσα 13-2, το πρώτο punk festival με Guilotine , Auswitz , Stress , ο τραγουδιστής των τελευταιων διασκευάζει το κομματι των Dead Kennedys - Αθηνα uber alles , και μετα απ αυτο ,το'' Ελληνα εισαι σκουλίκι η Ακροπολη δεν σου ανηκει'' (παρεπιπτόντος στο διπλα κλαμπ skylab εμφανιζόταν οι Μουσικές Ταξιαρχίες οι οποιοι εκαναν παραπονα για τη φασαρία που γινόταν στην Αρετούσα ζητώντας να κατεβεί η ενταση του live !!) Το φεστιβαλ επαναλαμβάνεται μετα απο δυο μήνες

(27-3) με Ανυπόφορους Ex Humans και Stress με τραγική κατάληξη πολλα σπασίματα μες το χωρο , πολλές συλληψεις απο την αστυνομία εξω απο το club, και το οριστικο κλείσιμο της Αρετούσας.Οι stress λειτουργούν ως αλυσίδα ενωσης του παρόντος με το παρελθόν , με νέους φιλους τον Ηλία Μητσάκη τον αρμονίστα Billy Lod (ex παρθενογέννεση ,status in motion ) και τον Αντρέα Γιατράκο συμετέχουν σε μια σειρά συναυλιων μαζι με διάφορα γνωστα γκρουπ (Π.Σιδηρόπουλο ,Birth Ward, Εσκουλάπιους !, Κάπταιν Νέφος).Πρίν το τέλος της χρονιάς αποχωρει ο Billy (μεταναστεύει στο Παρίσι), ο Frank δημειουργει τους panx romana και τη θέση του παιρνει ενα ακόμη μέλος τών παρθενογγέννεση και πρωην Generation X

Tommy Μπουζιάνης στο τραγούδι και στη lead κιθάρα , δημιουργωντας ενα νέο ρεπερτόριο σε στύλ surf punk garage rock.

Τη περίοδο 1982-83 το punk rock το φιλοξενούσαν χωροι δημαρχείων σινεμά λύκεια πανεπιστημιακοι χώροι και η Πλακα με τα μικρα bar της και μερικές φορές καποιες μεγάλες discoteque . Ενα απο αυτα τα ''μικρα club'' που εγινε σταθμός οχι μονο στη punk σκηνή αλλα και γενικότερα σ' ολο το φασμα του rock εκεινης της εποχης ηταν η Σοφιτα . Ενα μικρο club στο οποιο οι stress εκαναν παρα πολλες εμφανισεις το διαστημα 1982-83 .

Ο Ηρακλής Τριανταφυλλιδης ιδοκτήτης του club Σοφιτα και μουσικός (κιθαρίστας και τραγουδιστής του συγκροτήματος Λερναία Υδρα) , ηταν απο τους πολυ λίγους τοτε μαγαζατορες που ανοιξε τις πόρτες του και στα punk συγκροτηματα. Οπως ξερουμε , ενα punk live εχει τόση ενταση , δύναμη , pogo ενεργητικότητα , που οι χώροι που φιλοξενουν τέτοια live ηταν μετρημένοι στα δάχτυλα της μιάς παλάμης ! στη Σοφιτα οι βραδυές ηταν το κάτι αλλο !

Η συλλογικότητα των συγκροτηματων και του κοσμου που παραλληλα γεμιζε το μέρος , ειχε να κανει με τη πιο αγνη σκηνη – προταση που παρουσιαζόταν μεχρι στιγμης στην Ελληνικη rock σκηνη . Οι stress ειχαν κανει εκρηκτικα live εκει , μονοι τους αλλα και μαζί με αλλες μπαντες ( ex humans , birthward , γενια του χαους , ανυποφοροι , anti.. ) με συνθεση Kon Δρίβα μπάσο τραγούδι, Λούη Κοντούλη κιθάρα τραγούδι,Νικο Χρονόπουλο τυμπανα τραγούδι . Ενα δυναμικο τριο μετα απο την αποχωρηση των Τommy ( φτιάχνει τους x-mandarina duck) και Jhonny (που παιζει με τους Mind over matter) .Ενας αλλος χώρος το club Paranoid στην Ηλιούπολη ηταν για τα ανατολικα προαστεια ο ναός του punk ! ονοματα οπως παρθενογέννεση,Γιαννης Μπελτέκας, magic de spell,homicide,

Ανυπόφοροι ,Panx Romana, FMQ ειχαν αφήσει το στίγμα τους.Οι stress στα ανατολικα προαστεια ειχαν την υποστήριξη πολλών νέων punks ,hard rockers και καποιων ελάχιστων skinhead,οπου δυστυχως με τους τελευταίους η σύγκρουση ηταν αναπόφευχτη, καποιο βράδυ στο Paranoid οπου εμελε να ειναι και το ξεκίνημα μιας κόντρας η οποία ειχε συνέχεια και σε αλλους συναυλιακους χώρους ,clubs και γενικευμένων και μη συναντήσεων στο δρόμο και απο τίς δύο μεριές. Οι ακραίες εκδηλώσεις του πανκ εφερε κοντα διάφορους μουσικόφιλους , φασίστες, αναρχικους, χαοτικούς,ασχετους,

χουλιγκάνους και κάποια στιγμή η σύγκρουση και το ξεκαθάρισμα ποιοι ειναι με ποιους ηταν αναμενόμενη ! Η στάση των stress ηταν μια ανεξάρτητη εκφραση εφηβικής αναρχίας κοινωνικου και αντιμιλιταριστικου χαρακτήρα (με συμβολο το μπλοκάρισμα της ειρήνης) μη θέλωντας να τοποθετηθεί πίσω απο το πρόσωπο καποιων πολιτικων εξωκοινοβουλευτικών ομάδων που κατα διαστηματα θέλησαν να προβάλουν τη μπάντα σε εκδηλώσεις για το συμφέρον τους και τη πολιτική τους προπαγάνδα. Εκεινη την εποχη το group ηχογράφησε το δεύτερο του demo με τα κομματια

Athens burning , χαφιες , στρατιωτης , Indian , σκεψου πριν ειναι αργα , αγχος , περιθωριακός .

Ενα πολύ καλό demo το οποιο κυκλοφόρησε σε κασσέτα στη Β Ευρώπη και Σκανδιναβια , απο την Αγγλικη ανεξαρτητη X-drix σε συνεργασία με το δισκάδικο Art Nouvaux του Νίκου Κοντογούρη ,η οποία ειχε στο ενεργητικό της και αλλες κυκλοφορίες (Αδιέξοδο , Γενιά του Χάους) .

Γενικα μπορω να πω οτι στα 1983 δραστηριοποιηθηκε ολη αυτη η punk rock σκηνή της Αθήνας , πρόβαλε καλά συγκροτηματα , αλληλεγγυη μεταξύ αυτων , δηλαδή μια ολοκληρωμένη σκηνή που τη παρακολουθούσε πολύ κόσμος με αποκορυφωμα τη κυκλοφορία από την Enigma rec. τη συλλογή Διατάραξη

κοινής ησυχίας .

Ενας δίσκος δυναμίτης ! στιχουργικα αλλα και απο ηχητικη φασαρια… καλα πάει ( δυσκολα τα πράγματα για ενα punk rock συγκροτημα σ ενα studio )

Οι stress συμετειχαν με δύο κομμάτια το αγχος και το δικαιωμα στη ζωη με δυο καινουργια μελη στο σχημα , ο Γιαννης Παπακώστας στο τραγουδι και ο Γιάννης Καρύδης στα τυμπανα ( μετα την αποχώρηση του Νίκου Χρονόπουλου και τη συμετοχή του στην Διατάραξη με τους Panx Romana) ηχογραφησαν μεσα σε δυο ωρες στο studio 111 με παραγωγό τον Σπύρο Περιστέρη.

Με καινούργια σύνθεση απο τα τέλη του 1984 με την επιστροφη του Νίκου Χρονόπουλου στα τύμπανα και του Γιάννη Σιαλάκη στο τραγούδι - ο οποιος δεν ηταν νεο μέλος ,ηταν ενας φίλος απο την αρχη της μπάντας ο οποιος συμετείχε σε διαφορα jam ερμηνεύοντας διασκευές - ξεκινάει ενας νεος κύκλος εμφανίσεων με νεα κομματια και με μια μεγαλη εξοδο στη Πάτρα με'να τραίνο γεμάτο φίλους (Αδιεξοδο, Αντι,Εναλλακτική Λύση 3, Panx Romana ) οπου γίνεται ενα φεστιβάλ κοινωνικής αλληλεγγύης και πολιτιστικής τρομοκρατίας με συμετοχή και αλλων τοπικών συγκροτημάτων και μη !

Στα τέλη 1985 κυκλοφορεί η ολοκληρωμένη δισκογραφική δουλεία με τον τίτλο''Ο ηχος της ανασφάλειας'' .

Μια ανεξάρτητη αυτοχρηματοδοτούμενη απο το ιδιο το συγκρότημα,παραγωγή 300 αντιτύπων. Η διανομή των δίσκων γινόταν μεσα στους χώρους των συναυλιών και απο τα διάφορα αντιεξουσιαστικά στέκια και αποτελεί την πρώτη ανεξάρτητη παραγωγή στα εν Ελλαδι punk rock δρώμενα .

Τραγούδια οπως ''ομορφες μέρες στη Λέρο'' ο ''φόβος'' η ''γενοκτονία'' το ''1984 παρα κάτι'' η επαναηχογράφηση του ''αγχους'' ειναι ενδεικτικά και εκρηκτικά !

Ο δισκος αυτος εγινε αποδεκτός απο μια μεγαλη μεριδα αδελφων ψυχων , και αποτελει τη κορυφη του παγοβουνου μιας ολόκληρης γενιάς που ειχε τη δύναμη να φωνάξει, να αμφισβητήσει , να προβαλει τη διαφορετικότητα της, εναντια στα κατεστημένα κοινωνικα δρωμενα .

Στη συγκεκριμένη περίπτωση του punk , μιλάμε για ''ακροβάτες'' με μονους σωτήρες ... το ιδιο τους εαυτό !


ΠΗΓΗ: http://www.myspace.com/stresspunk.gr.official

Ο ΗΧΟΣ ΤΗΣ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑΣ 1985

Α1. Αθήνα
Α2. Χαφιές
Α.3 Περιθωριακός
Α4.Λέρος
Α5.Άγχος
Α6.1984
Α7.Στρατιώτης
Β1.Ινδιάνικο
Β2.Άβουλο Όν
Β3.Υποκριτές
Β4.Φόβος

Ο ΗΧΟΣ ΤΗΣ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑΣ II-1992












A1 Αγχος




A2
Ο Χαφιές

A3
Η Λέρος

A4
Αθήνα

Α5
Ο Φόβος

Α6
Η Γενοκτονία

Β1
Athens Burning

Β2
Ο Περιθωριακός

Β3
1984 (Παρά Κάτι)

Β4
Το Άβουλο Ον

Β5
Δικαίωμα Στη Ζωή

Β6
Ο Χαφιές

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου